- pridané
- 6.2.2013 o 20:25
prečítané 6817x
Medovníky
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- Viac ako 2 Hod 30 Min
- Náročnosť
- ľahká
Tento recept pochádza ešte zo 17. storočia a obyčajnú múku som nahradil bezlepkovou múkou a aj napriek tomu sú tie perníky veľmi chutné a všetkým chutia :)
Suroviny:
- 800 g bezlepkovej múky (môžte aj zmiešať viac druhov bezlepkových zmesí)
- 200 g medu
- 300 g práškového cukru
- 100 g tuku (Hera, Palmarin)
- 100 ml čiernej kávy (uvarenej)
- 3 vajcia
- 2 kávové lyžičky (zarovnané) jedlej sódy
- 1 kávová lyžička perníkového korenia
- (mleté klinčeky, škorica, aníz )
- Z uvedeného množstva vyhotovíme cca 100
- kusov medovníčkov
- BIELKOVA POLEVA
- 140 g práškového cukru (dvakrát preosiaty)
- 1 bielok
- Vymiešame na nestekajúcu polevu. Misku s polevou máme prikrytú navlhčenou handričkou, aby pri práci nevysychala.
Postup:
Do misky preosejeme múku, práškový cukor , koreniny a jedlú sódu. Malú časť múky oddelíme. Kávu, med a tuk za stáleho miešania na sporáku rozpustíme. Vajcia v hrnčeku rozšľaháme. Postupne všetko spracujeme, pridáme do múky a vypracujeme na hladké, nie veľmi tuhé cesto. Misku s cestom odložíme v igelitovom vrecku do druhého dňa. Potom vypracujeme na doske a rozdelíme na bochníčky 3-4, pričom používame zvyšnú múku. Opäť necháme prikryté chvíľku odstáť (cca pol hodiny). Bochníky rozvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme rôzne drobné tvary. Kladieme na pomastený plech a potierame dobre rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení zdobíme bielkovou polevou.