- pridané
- 17.9.2012 o 21:42
prečítané 1758x
Vianočné medové perníky
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- 1 Hodina
- Náročnosť
- priemerná
Moje deti neposedia, ustavične chcú niečo robiť. V tomto predvianočnom období prišli s nápadom vykrajovať a ozdobovať koláčiky. Dlho som hľadala ten správny recept. Všetky dostupne recepty používali hladkú múku.
Ktorá bezlepková je jej najviac podobná? Pri hľadaní receptu som siahla aj po „kuchárskej knihe z roku 1964“. Vyriešila moju dilemu. Tam som sa dočítala, že na medovníčky je najvhodnejšia chlebová múka. Pustili sme sa spoločne do práce. Pečie celá rodina. Kuchyňa vonia vanilkou a škoricou, z rádia počuť koledy, v ovzduší cítiť lásku a pozitívnu energiu.
Suroviny:
- 600g bezlepkovej múky ( 400 MIX B + 200g FARINY)
- 200 g cukru
- 3 vajcia
- 200g medu (tekutý)
- 100g masla
- 100g pomletých orechov
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžica postrúhanej citrónovej kôry
- klinčeky, aníz badyán – pomleté na mlynčeku na mak ( 1 čajová lyžička).
Postup:
Múku, prášok do pečiva, cukor , pomleté orechy a koreniny premiešame, pridáme vajíčka, med a maslo a vypracujeme tuhé cesto, ktoré dáme do chladničky odpočívať 1-2 hodiny ( najlepšie do druhého dňa). Cesto rozvaľkáme a formičkami vykrajujeme rôzne motívy. Ukladáme na pekáč na ktorom máme papier na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v elektrickej rúre 10min. pri 200 st. C. Vychladnuté zdobíme podľa fantázie ( bielková, čokoládová poleva a iné).
Bielková poleva: 1 bielok vyšľaháme, pridávame postupne práškový cukor (120g) a pár kvapiek citrónu. Polevu dáme do igelitového sáčku, urobíme malú dierku ( najlepšie špendlíkom, šparátkom...) a zdobíme, môžeme posypať čokoládovou alebo farebnou ryžou.
Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: rgerova