<
pridané
17.9.2012 o 21:42

prečítané 1758x

Vianočné medové perníky

Čas prípravy
1 Hodina
Náročnosť
priemerná

Moje deti neposedia, ustavične chcú niečo robiť. V tomto predvianočnom období prišli s nápadom vykrajovať a ozdobovať koláčiky. Dlho som hľadala ten správny recept. Všetky dostupne recepty používali hladkú múku.
Ktorá bezlepková je jej najviac podobná? Pri hľadaní receptu som siahla aj po „kuchárskej knihe z roku 1964“. Vyriešila moju dilemu. Tam som sa dočítala, že na medovníčky je najvhodnejšia chlebová múka. Pustili sme sa spoločne do práce. Pečie celá rodina. Kuchyňa vonia vanilkou a škoricou, z rádia počuť koledy, v ovzduší cítiť lásku a pozitívnu energiu.

Suroviny:

  • 600g bezlepkovej múky ( 400 MIX B + 200g FARINY)
  • 200 g cukru
  • 3 vajcia
  • 200g medu (tekutý)
  • 100g masla
  • 100g pomletých orechov
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžica postrúhanej citrónovej kôry
  • klinčeky, aníz badyán – pomleté na mlynčeku na mak ( 1 čajová lyžička).

Postup:

Múku, prášok do pečiva, cukor , pomleté orechy a koreniny premiešame, pridáme vajíčka, med a maslo a vypracujeme tuhé cesto, ktoré dáme do chladničky odpočívať 1-2 hodiny ( najlepšie do druhého dňa). Cesto rozvaľkáme a formičkami vykrajujeme rôzne motívy. Ukladáme na pekáč na ktorom máme papier na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v elektrickej rúre 10min. pri 200 st. C. Vychladnuté zdobíme podľa fantázie ( bielková, čokoládová poleva a iné).
Bielková poleva: 1 bielok vyšľaháme, pridávame postupne práškový cukor (120g) a pár kvapiek citrónu. Polevu dáme do igelitového sáčku, urobíme malú dierku ( najlepšie špendlíkom, šparátkom...) a zdobíme, môžeme posypať čokoládovou alebo farebnou ryžou.

Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: rgerova

Pridal(a):
zuzanab
Bezlepkové Recepty Kde sa najete