- pridané
- 23.10.2007 o 08:12
prečítané 2364x
Slivková nutella
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- 2 Hodiny
- Náročnosť
- ľahká
Suroviny:
- 3 kg sliviek
- 1 kg cukru (kryšt.)
- 3 vanilky
- 10-12 dkg kakaa, prípadne viac (podľa chuti, záleží či máte radšej čokoládovejšie, alebo nie)
- 10 dkg várovej čokolády (podľa chuti)
Postup:
Nakrájané slivky s trochou vody uvaríme. Potom slivky rozmixujem a prepasírujem, pridám 1 kg cukru, 3 vanilky, 10-12 dkg kakaa a čokoládu. Nechám 24 hodín stáť.
Naplníme výživové poháriky a sterilizujem 30 minút. Ja tu čokoládu a kakao dávam len podľa chuti, pretože používam Holandské kakao a to omnoho horkejšie.
Slivky možno nahradiť:
* Jablká pokrájam a v malom množstve vody uvarím. Rozmixujem, pridám cukor, kakao, čokoládu a za stáleho miešania varím 20 minút, prípadne viac, podľa toho ako je to husté.
Naplnené poháriky sterilizujeme 30 minút.
* Podľa tejto nutelly robila som aj jahodovú, čerešňovú a aj kombinovanú čerešne + jahody + ríbezle. Nedať ale všetku vodu z ovocia, pretože by to bolo veľmi riedke, (radšej rozriediť ako dlho variť), pretože to špliecha ako slivkový lekvár.