- pridané
- 2.10.2012 o 09:31
prečítané 4125x
Ovocná torta
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- 1 Hodina 30 Min
- Náročnosť
- priemerná
diabetická + bezlepková ovocná torta
Suroviny:
- 5 ks vajcia,
- štipka soli
- 50 g mandlovej múky,
- 75 g bezlepkovej múky - Mix C,
- 100 g fruktozy,
- 1 PL oleja,
- 2 PL vlažnej vody
- džem
- 2 smotany na šľahanie,
- 2 malé biele jogurty /smotanové/,
- 1 PL fruktozy vanilkovej
- ovocie /v mojom prípade jahody, kiwi a broskyne/ ,
- 1 tortové želé číre - Dr. Oetker
- 250 ml vody alebo štavy z ovocia
Postup:
Vyšľaháme si do tuha sneh z 5 bielkov so štipkou soli.
V druhej nádobe vyšľaháme žltka s fruktozou, pridáme olej a vodu a postupne vmiešame múku a opatrne sneh z bielkov. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. pečieme na 200 stupnov, podla potreby. Keď cesto vychladne, rozrežieme ho na dve časti. Prvý korpus natrieme džemom a dáme polovicu plnky.
Plnka :
Smotany s jogurtom a fruktozou vymiešame do hustého krému.
Prikryjeme druhým plátom cesta a dáme zvyšok krému. Trošku plnky si necháme na ozdobu.
Plnkou natrieme aj boky torty do hladka. Na vrch poukladáme lubovolné ovocie a vylejeme želatinu. Želatinu urobíme podľa návodu na obale - 250 ml štavy alebo vody, ja som dala štavu z ovocia. Vlažnú želatinu vylejeme na ovocie a necháme stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme zvyšnou plnkou.