<
pridané
19.4.2016 o 20:52

prečítané 5226x

Marlenka

Čas prípravy
Viac ako 2 Hod 30 Min
Náročnosť
veľmi náročná

Marlenka - vyžadovala si veľa času, ked mi cesto stvrdlo skoro putovalo do koša, ale nakoniec bolo chuťovo výborné, aj ked nie také vysoké ako originál Marlenka, spravila som radšej dve nízke.

Suroviny:

  • 100 g masla
  • 2Pl medu
  • 2 vajcia
  • 250 g cukru
  • 1 ČL octu
  • 1PL jedlej sódy
  • 500g múky (ja som dala Mix B) - pôvodne bolo v recepte 700 g múky, ale radšej dajte 500 a postupne pridajte, lebo potom cesto stvrdne ked stojí
  • Krém
  • 200 g masla
  • 1 kondenzované mlieko Salko
  • 1 karamelový puding
  • 250 g mletých vlašských orechov

Postup:

Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte sódu a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajcia. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 8-9 rovnakých častí a každú rozvaľkajte na tenký plát a dajte piecť. Kondenzované mlieko 2-3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá karamelová hmota).
Vyšlahajte ju s maslom a pomaličky po lyžiciach pridávajte za stáleho miešania karamelový puding. Keď je plnka vyšľahaná, pridajte orechy a jemne premiešajte. Jednotlivé pláty potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu koláčiku (môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.)
Mne cesto stvrdlo, potom som to po častiach pred vaľkaním dávala do mikrovlnky na chvíľku, aby to zmäklo, potom sa to už dalo. Chcela som viac koláčikov a kedže pláty sa mi nepodarilo vyvaľkať na veľké, tak som spravila dva menšie koláče, aj tak boli do druhého dňa zjedené :)
Koláč je náročný, vyžaduje si trpezlivosť a veľa času - hlavne ak vám cesto stvrdne ako mne, ale vtedy sa potvrdilo heslo nikdy sa netreba vzdávať, výsledok stál za to,
dobrú chuť :)

Pridal(a):
zuzanab
Bezlepkové Recepty Kde sa najete