- pridané
- 9.8.2013 o 22:47
prečítané 5659x
Makovník
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- 1 Hodina 30 Min
- Náročnosť
- priemerná
Výborný sladký makovník :)
Suroviny:
- 200g bezlepkovej múky MIX B
- 1 droždie
- 200 ml teplého mlieka
- 50g kryšt. cukru
- 2 lyžice oleja
- Štipka soli
- 250g mletého maku
- 100g prášk. cukru
- 100g masla
- 1 vajce na potretie
Postup:
Z múky, cukru, mlieka, oleja, droždia a soli si pripravíme kysnuté cesto. Vymiešame do hladka a necháme podkysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
Cesto si potom vyložíme na pomúčenú dosku a zľahka len rukami porozťahujeme do kruhu asi do hrúbky cesta 1 cm.
Z mletého maku, prášk. cukru a rozpusteného masla si pripravíme plnku, ktorou potom naplníme cesto. Cesto si po okrajoch zložíme, aby plnka nevyšla von a zavinieme. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme asi 10 minút pri teplote 220 st. a potom potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme ďalej pri teplote asi 200 st. ďalších 30-40 minút.