- pridané
- 5.1.2008 o 10:08
prečítané 2558x
Zemiakové guľky v kapuste
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- 30 Min
- Náročnosť
- priemerná
Aj toto jedlo robím do zásoby. Uvariť dám iba toľko guliek, koľko mi dcérka na obed zje. Ostatné dám surové do mrazničky. Potom si len udusím kapustu a zavarím mrazené guľky a obed je \"cobydup\".
Pohánkové klíčky, sézam a ľan dávam preto, aby bol obed výživnejší a cesto nebolo také biele.
Suroviny:
- Na cesto: uvarené zemiaky, Promix CH, vajce, môžu byť a nemusia - pohánkové klíčky, mletý ľan, sézam
- Na plnku: cibuľa, klobása (párky, saláma)
- Príloha: kyslá sudová kapusta, rozpražená slanina
Postup:
Do vandlíka si dáme popučené zemiaky, vajce a múku. Zpracujeme vláčne cesto, z ktorým sa dá pracovať ako s plastelínou. Na pomúčenej tablici si ho rozvaľkáme na hrúbku asi 4-5 mm a vykrajujeme štvorceky. Plníme ich klobásou, ktorú sme opražili na cibuľke. Zlepíme, formujeme do guľky. Vložíme do vriacej vody a chvíľku necháme povrieť. Vyberieme do hrnca, kde je už vopred pripravená udusená kyslá kapusta. Ja do dusenia zvyknem dať aj kožu zo slaniny, sprví to lepšiu chuť. Pridáme cukor a niekto to má rád aj s paradajovým pretlakom. Guľky s kapustou zľahka premiešame, aby boli presypané kapustou. Podávame hneď, kým su čerstvé a na tanieri ich posypeme rozpraženou slaninou.