- pridané
- 20.4.2008 o 22:06
prečítané 4950x
Žemle
- BEZ LEPKU
- Čas prípravy
- 25 Min
- Náročnosť
- priemerná
Tento recept som našla už dávnejšie na nete. Ak to číta autor, chcem sa poďakovať za neuveriteľne chutné pečivo, ktoré mi nikdy dlho nevydrží :-)
Suroviny:
- 400 g Promix-Forte, 3 lyžice oleja, 1dcl vlažnej vody, 1 ČL soli, 2 vajcia - 1/2nvajca nechať na potretie, kvások: O,5 dcl teplého mlieka - alebo teplej vody, 1 ČL cukru, 1 kocka droždia
Postup:
Do múky so soľou pridáme všetky tekuté zložky a vymiesime pomocou mixéra na hladké cesto. Cesto má byť husté - hustejšie ako na chlieb. Hneď po vymiesení formujeme navlhčenými rukami žemličky alebo rožky a kladieme na plech s papierom na pečenie. Medzi jednotlivými bochníčkami nechať väčšie medzery, potrieť vajcom, posypať hrubozrnnou soľou alebo ľanovými, či sézamovými semiačkami a nechať 15 min vykysnúť. Vložiť do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov a piecť 15 min. Počas tejto doby rúru neotvárať!
Z dávky vyjde cca 8 žemlí