<
pridané
20.8.2007 o 10:02

prečítané 2473x

Pohánkový chlebík

Čas prípravy
1 Hodina
Náročnosť
ľahká

Suroviny:

  • 400g hladkej pohánkovej muky
  • 400ml vody
  • 1 sušene droždie
  • lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 lyžica rasce
  • 1 lyžica oleja

Postup:

Vo vlažnej vode rozpustíme cukor,soľ,ocot a droždie, prisypeme rascu. Miešame suroviny elektrickým šľahačom( pridáme ešte nakoniec olej) a po 2-3 minútach miešania nám vznikne živé (dýchajúce) cesto. Nalejeme do formy na biskupsky chlebíček alebo srnčí chrbát vyloženej foliou na pečenie.
Necháme 30-40 minút kysnúť. Cesto treba po 25 minútach strážiť, vyskočí potom hore a chlebík by nám prekysol. Medzitým rozpálime pec na 225 stupňov a chlieb pečieme na tejto teplote 10 minút, potom dopečieme pri zhruba 180 stupňov asi 40-50 minút
Ked už je zhora chlieb krásne tmavý, vyberieme ho z formy, dáme igelit a položíme chlieb vrchom dole a tak 10 minút dopečieme. Casy i teplotu je nutné vyskúšať podľa výhrevnosti pece.

Pridal(a):
Systém
Bezlepkové Recepty Kde sa najete