<
pridané
5.7.2008 o 17:30

prečítané 6531x

Domáci chlieb

Čas prípravy
1 Hodina
Náročnosť
ľahká

Ak chlebík pečieme neskoršie večer a už nie je toľko času na čakanie na úplné vychladnutie, pretože teplý chleba nemôže ísť do igelitovej tašky, poloteplý alebo vlažný chlebík zabalíme do kuchynskej utierky a dáme do igelitovej tašky. Týmto spôsobom nám chlebík vychladne a tiež neochorie ako by to bolo v prípade, keby sme ho nechali celú noc chladnúť na kuchynskej linke. Ráno je potrebné utierku samozrejme vybrať a chlebík preložiť do suchej tašky.

Suroviny:

  • 3 hrnčeky Promix CH (hrnček = 250 ml)
  • lyžička soli
  • drvený kmín
  • 1 vajíčko
  • 1/2 kvasníc Fala
  • trocha kryštálového cukru
  • 2 - 2,5 hrnčeka vlažnej vody

Postup:

Múku dáme do misky, osolíme, pridáme kmín podľa chuti a pridáme vajce. Do hrnčeka rozmrvíme kvasnice, pocukrujeme ich cca 2 lyžičkami kryšt. cukru, pridáme vlažnú vodu do polovice hrnčeka a kvacnice rozpustíme vo vode. Následne dolejeme hrček po vrch vodou a vylejeme na pripravenú múku v miske. Hneď pridáme ďalší hrnček vlažnej vody do misky a ručne vypracujeme polotuhé cesto. Ak by cesto bolo veľmi tuhé, pridáme ešte vodu, v opačnom prípade pridáme trošku múky. Cesto nemôže byť veľmi tuhé. Taktiež cesto dlho nemiesime, stačí ak sa všetky ongrediencie spoja a vytvoria kompaktnú masu.
Cesto premiestnime do formy na chlieb alebo srnšieho chrbáta, ktoré sme predtým vymastili a vysypali múkou. Taktiež je možné formy iba vymastit olejom. Najlepšie na pečenie sú formy z plechu.
Chlieb necháme podkysnúť na teplom mieste prikrytý utierkou.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre v spodnej polovici rúry pre 220 °C. Čas pečenie záleží od veľkosti formy, ale je to približne 40 - 50 minút. Chlebík musí byť na povrchu upečený takmer dohneda.
Po upečení ešte teplý chlieb vyberieme z formy a necháme na mriežke ochladnúť prikrytý utierkou.
Skladujeme v igelitovej taške aby chlebík neochorel.

Pridal(a):
rajocka
Bezlepkové Recepty Kde sa najete