<
pridané
19.8.2007 o 11:41

prečítané 3018x

Chlieb v rúre - zopár trikov

Čas prípravy
2 Hodiny
Náročnosť
priemerná

ZOPÁR DOLEŽITÝCH TRIKOV: 1. Aby sa neurobila v prostriedku diera - keď je chlieb v rúre cca 3 - 5 minút (t.j. keď za mu na vrchu urobí taká škrupinka ale ešte nie je zapečený) tak ho poriadne poprepichujem ostrým nožom - až do polovice hĺbky chleba. 2. Aby chlieb nepraskal - keď ho vylejem do formy tak ho vareškou (alebo lyžicou) vyhladím po povchu - ako keby som ho rozmastila. Je to trik mojej starej mamy na klasický chlieb ale pomáha aj u bezlepkového. D O B R Ú C H U Ť ! ! !

Suroviny:

  • 1 kg PROMIX - CH 1 liter mlieka 1 kocka droždia FALA 1 lyžica cukru (polievková) 3 lyžičky soli (kávové) 2 - 3 lyžice oleja 1 zlatý klas - od Oetkara na štipku noža (asi 1/3 kávovej lyžičky) guar gumy môže byť varený zemiak

Postup:

Do cca 1,5 dcl teplého mlieka dám vykysnúť droždie s cukrom. Zatiaľ si do misky dám všetky suroviny, tesne pred pridaním droždia tam dám aj zvyšok teplého mlieka. Keď dávam varený zemiak musí byť poriadne pretlačený aby nebol "hrčkavý". Zlatý klas dávam kôli farbe, chuťovo ho vôbec necítiť a ten chlebík je oveľa krajší, nepôsobí tak "priesvitno". Vďaka zemiaku a guar gume je vatovejší a nedrobí sa tak. Všetky suroviny vymiešam mixérom. Cesto dávam do dvoch olejom vymastených foriem na biskupský chlebíček a nechám ho vykysnúť cca 30 - 45 minút. Cesto sa musí do formy "vyliať" - ale pozor ak je veľmi riedke tak potom padne a keď je zase husté tak nevykysne. Chlieb pečiem v obidvoch formách naraz v obyčajnej elektrickej rúre na 220 stupňoch 50 minút. Keď je na vrchu dostatočne zapečený tak ho prikrijem alobalom.

Pridal(a):
Systém
Bezlepkové Recepty Kde sa najete