<
pridané
16.2.2013 o 13:44

prečítané 22782x

Bezlepkové žemle

Čas prípravy
20 Min
Náročnosť
veľmi ľahká

Moje obľúbené žemle,
Hotové za hodinku

Suroviny:

  • 540 g múky /múku miešam podla toho akú mam, ale vačšinou približne takto: 350g Mix B, 150g Jizerka,40g pohánková/
  • 1 čl soli
  • 1 čl kmínu
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 1 čl cukru
  • 1 kocka kvasníc
  • 6 Pl oleja
  • mlieko na mašlovanie
  • mak na posypanie

Postup:

Z 100 ml.vlažného mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások.
ostatné prísady dáme do misky, pridáme hotový kvások a všetko riadne vymiesime v mixéri. Plech vyložíme papierom na pečenie/ toto množstvo mi vyjde na 2 plechy /
Z cesta robíme tvary žemličiek a ukladáme ich vedľa seba na plech. Ja si cesto naberiem veľkou lyžicou, prehodím do ruky a v rukami rýchlo vyformujem žemlu /ak je potrebné ruky si vlhčím vlažnou vodou/.
Nožík namáčame vlažnou vodou a žemle 2x stredom prerežeme na kríž a potrieme vlažným mliekom a posypeme makom, príp. semienkami.
Necháme 10 min.podkysnúť, zatial si predhrejeme rúru na 180 stupnov
Ja ich pečiem 18 min. najskor na 175C, neskor troška zoslabím.






Pridal(a):
natasaf
Bezlepkové Recepty Kde sa najete